İlkokulda Yaratıcı Drama

İlkokulda Yaratıcı Drama

Yaratıcı dramayı Adıgüzel (2006) herhangi bir konunun, doğaçlama ve rol oynama gibi tekniklerden yararlanarak, bir grupla ve grup üyelerinin birikimlerinden, yaşantılarından hareketle, oyunun genel özelliklerinden yararlanarak, bir lider eşliğinde önceden belirlenmiş bir mekanda gerçekleştirilen canlandırmalar olarak tanımlamıştır.

Yaratıcı dramanın amacı; her yaş grubundan bireyin canlandırmalar aracılığı ile gerçek dünya ve kurgusal dünya arasında gidip gelmesini sağlamak ve böylece bilinçlenme, kültürlenme sürecinde, yaratıcı, kendine yetebilen, kendini ve çevresini tanıyan ve iletişim kurabilen, sosyal duyarlılık, demokratik tutum ve davranış geliştiren bir kişiye dönüşmesini sağlamaktır.

Drama çocuğun kendisinin ve diğerlerinin farkına varmasını sağlamakta aktif bir rol üstlenen sosyal ve bilişsel bir etkileşim ortamıdır. Çocuk drama etkinlikleri kapsamında diğer insanları tanıyarak kendisini onlarla karşılaştırıp kendilik kavramını kazanabilir. Drama etkinliği sayesinde çocuk hem kendisinin hem de başkalarının duygularına duyarlılık geliştirerek kendi yaşantılarını ve duygularını ortak yaşantılar yoluyla paylaşır, adlandırır, ifade eder ve netleştirir.

Drama etkinlikleri süresince çocuğun kendi iç dünyasını yansıtarak arkadaşlarıyla kaynaşması ve bastırdığı duygularını dışarı vurarak rahatlaması sağlanmaktadır. Çocuğun kızgınlık, kaygı, korku, öfke gibi duygularını ifade etmesine olanak sağlanması saldırganlık ve hırçınlık gibi birçok olumsuz davranışın oluşmasına engel olmaktadır. Drama etkinlikleri sayesinde çocuk kendini tanıyarak sosyal grup içerisinde kendisine gerekli olan davranışları edinerek davranışlarını şekillendirir. Böylece çocuğun çevresine güven duymasına, paylaşma davranışını gerçekleştirmesine ve başladığı bir işi bitirmesine dramanın etkisi bulunmaktadır.

Başa dön